Kaunda gripen på juldagen
På juldagen återvände f d presidenten Kenneth Kaunda till sitt hemland Zambia och blev genast gripen i sitt hem. Han fördes till ett beryktat fängelse och ingen vet vad som kommer att hända honom. Han har inlett en hungerstrejk, säger hans son. Kaunda kan hållas fängslad i 28 dagar utan rättegång. Läget är mycket allvarligt i Zambia. Där råder kaos och korruptionen är utbredd i samhällets toppskikt. Oppositionella hotas till livet och Kaunda hör just till denna opposition. 73 år gammal och nyligen behandlad på sjukhus i Sydafrika, utsätts han för fara för livet om inte världssamfundet reagerar starkt och momentant.

Bakgrund
Zambia - ingen demokrati
Vad har hänt i Zambia den sista tiden? Sedan i juli har det hårdnat i Zambia. President Chiluba försöker göra sig kvitt oppositionen på ett brutalt sätt. Den 30 juli vådasköts Kenneth Kaundas livvakt. Denne blev skadad i benet. Den 23 augusti fanns både människorättsadvokaten, tillika oppositionsledaren Rodger M A Chongwe och förre presidenten Kaunda i en stad femton mil från Lusaka. De hade tänkt arrangera en demonstration men spänningen var för stor, så de ställde in det hela.
När de skulle lämna oppositionens kontor blev de angripna. Först slängdes tårgas in i bilen och sedan utbröt skottlossning från taket ovanför bilen. De lyckades genom ett under rädda sig och ta sig till sjukhuset. Dr Chongwe hade blivit skjuten genom kinden och kulan gick ut i nacken. Han förlorade en och en halv liter blod.

När de skulle göra kirurgiskt ingrepp stängdes elektriciteten av i två timmar.  Sjukhuset omringades av milis. Dr Chongwe bad om hjälp att fly bakvägen. Han lyckades tack vare  att personalen ljög för milisen när de bröt sig in i sjukhuset på natten. De fick då reda på att dr Chongwe var på huvudsjukhuset.

På detta foto syns tydligt hur dr Chongwe träffades i sin högra kind och hur kulan gick ut i nacken.

Påstådd kupp
Den 28 oktober hände nästa allvarliga händelse. President Chiluba påstod att han utsatts för en kupp. De oppositionella blev anklagade trots att de inte fanns i landet. Dr Chongwe var på väg till Lusaka från Edinburgh i Skottland. Pga kuppen blev han försenad i Harare i grannlandet. När han satt på British Airways plan kom en från personalen och meddelade att ett litet flygplan var framkört för dr Chongwe. De upplyste honom om att han var välkommen att fortsätta med deras plan, men om han så önskade så kunde han få ta Zambias regerings plan. Dr Chongwe hoppade av planet och tog sin tillflykt till immigrationsbyrån. Han blev beskyddad i en vecka av Zimbabwes polisväsende. Om han följt med i regeringens plan, hade han förmodligen blivit dumpad...
Idag är dr Chongwe statslös. Han opererades i Australien där hans son finns. Han är döv på höger öra, men har f ö inte skadat några andra vitala organ. Dr Chongwe är flitigt anlitad av AWEPA pga hans kompetens. Han är mycket kunnig på mänskliga rättigheter och att bygga upp konstitutionen i de olika afrikanska staterna efter att de lämnat enpartisystemen.

Konferens i Sydafrika
Vid konferensen i Sydafrika i Johannesburg med 150 delegater - parlamentariker, ministrar - från de flesta länderna runt de stora sjöarna, tog dr Chongwe upp de mänskliga rättigheterna och vad som hänt sedan detta dokument togs av FN i Wien 1993. När han talade om brott mot aboriginers och nigerianer var det lugnt i konferenslokalen, men när han började tala om Zambia blev det oro i leden. En minister från Zambia tog genast till orda och krävde rättelse. Det fanns emellertid många, speciellt advokater, som uppskattade dr Chongwes inlägg i debatten. Det är ingen självklarhet att de mänskliga rättigheterna respekteras i de länder som lämnat enpartisystemet! Demokrati och mänskliga rättigheter måste återerövras varje dag, varje minut, varje sekund.
 
Eva Goës, Riksdagsledamot för Miljöpartiet de Gröna
Deltagare och föreläsare för AWEPA (European Parliamentarians for Africa) i Malawi och Sydafrika den 3 - 11 dec 1997, varvid förhållandet i Zambia dokumenterades.