Det är bråttom - men inte för sent!
 Eva Goës hemsida

 INNEHÅLL

 Nyheter


 Uppdaterad
2011-04-10

Bild

FF


Världen är upp och ner !

Sverige är ett konstigt land! Sverige förbjuder dioxin i djurfoder, men tillåter det i människoföda - för svenskar - ej för export till andra världsmedborgare! Vilka effekter ger då dioxin och andra miljögifter, som återfinns i östersjöfisken? Störningar i det centrala nervsystemet, tumörbildningar, testikelcancer, immunförsvarssjukdomar, hormonstörningar och störd reproduktion m.m.

Störning i produktionen av könshormoner är tydligast i det hanliga könet, s.k.feminisering. Det beror på vissa miljögifters likhet med honliga hormonet östrogen. Flera kända miljögifter äger dessa egenskaper, bl a PCB, dioxiner, DDE (nedbrytningsprodukt av DDT) och ämnen, som förekommer i rengöringsmedel. De högsta halterna dioxiner finns i fet fisk som strömming, lax, ål och även sik.

Kostrekommendationerna skärptes 1995 pga rönen om de organiska miljögifternas hälsoeffekter. Det är främst innehållet av dioxinliknande PCB i fisken som resulterat i denna skärpning. Numera avråds flickor och kvinnor i barnafödande ålder att äta vildfångad lax, öring och strömming från Bottniska viken mer än en gång per månad. Övriga konsumenter kan äta en gång i veckan.
Felet är att om endast den mest förorenade fiskarten konsumeras, blir konsekvenserna att bara två portioner om 120 gram per månad kan rekommenderas för en person inom kategorin "övriga konsumenter" som väger 60 kg.

Vad kan vi göra? Det bästa sättet är givetvis att stoppa alla miljöfarliga utsläpp och belastningen på havsmiljön. Minskning har skett av dioxiner till havet, t ex från avfallsförbränning och klorblekning i skogsindustrin, men hur ser det ut i fortsättningen när organiskt avfall ska förbrännas? (Minsta lilla salt i matrester ombildas till dioxin vid förbränning.)
Vi kan också välja att äta andra magrare fiskar som torsk, gädda och abborre fångad i havet eller välja odlad fisk.

Nog lever vi i en upp och nervänd värld! Det vilda har vi lyckats förstöra och
i stället måste vi på konstlad väg och med stor möda odla de läckerheter, som naturen
tidigare helt själv klarat av att (re)producera!

Eva Goës Miljöpartist


FFFFFFFFFF lettuce

Ekologiska fotavtryck

Gränsen för hållbar konsumtion är 1,8 hektar odlingsbar jord per person. En nordamerikan förbrukar 9,2 ha.
En Europé förbrukar 5,1 ha. Aisater och afrikaner 1,3 ha.

Först när det sista trädet huggits ner,
efter att den sista floden förgiftats,
efter att den sista fisken fångats,
först då kommer ni att inse att
pengar inte kan ätas !

Cree indianskt ordspråk


FFFFFFFF

Denna sida tillkom ursprungligen 2002-01-26


Denna sida uppdateras av Blått & Grönt
E-mail-kommentarer till
Blått & Grönt

Upp


ff