Det är bråttom - men inte för sent!
 Eva Goës hemsida

 INNEHÅLL

 Nyheter


 Uppdaterad
2011-04-10

Bild

FF


Svar på Charlotte Cederschiölds debattartikel (lib) den 14 juni 2003

Europeiska ekonomer: Allvarligt misstag att säga Ja till Euron

Charlotte Cederschiöld skriver att det är naturligt med en gemensam valuta på en gemensam marknad. En lång rad av europeiska ekonomer håller inte med henne.

Nej till likriktning och minskad välfärd Ett valutaområde som EMU förutsätter att det finns krafter som gör de ekonomiska skillnaderna mellan länderna allt mindre. Ett stabilt valutaområde måste för att fungera i längden ha en gemensam skattepolitik, en gemensam socialpolitik och en gemensam arbetsmarknadspolitik. Om skillnaderna kvarstår under längre tid kommer den ekonomiska obalansen i skilda länder att öka med konsekvenser som ökad arbetslöshet eller ökad inflation. Idag finns dessa krafter, som strävar efter likriktning, men de har ännu inte lyckats så väl. Därtill är Europas stater alltför olika med skilda språk, olika kultur, olika välfärdssystem och olika ekonomiska förutsättningar. Men likriktningens krafter finns, vilket bl a framgår av framtidskonventets beskrivning av EUs kommande maktstruktur. Där har man tagit bort viss terminologi t ex order federalism för att inte stöta sig med oss, som inte vill ha ett "Europas likriktade stater".

Ja-sidans kortsiktiga argumentation Charlotte Cederschiöld och de flesta av Ja-sidans debattörer hävdar med en papegojas envishet att Ja till EMU ger förutsättningar för tillväxt och välstånd. Men hittills har ingen kunnat visa med någon form av logik varför det finns en sådan automatik. Nuvarande skillnaden i räntenivåer tas som intäkt för att vi skulle få fler jobb och lägre boendekostnader. Tala om kortsiktigt tänkande!

Europeiska ekonomer: Allvarligt misstag att säga Ja till Euron Den svenska räntan passar den svenska ekonomin och EMU-räntan passar nästan inget enskilt lands ekonomi. I Tyskland är räntan för hög och på Irland är den för låg. Att den Svenska räntan är något högre än EMU-räntan tolkar jag som en framgångsfaktor. Alla vet ju att ekonomier som går dåligt behöver en lägre ränta som stimulans. Med den svenska något högre räntan har Sverige haft en högre tillväxt och lägre arbetslöshet än euro-zonen, vilket bekräftas av Europeiska ekonomer som nyligen samlade till ett internationellt seminarium på Ekonomihögskolan i Lund. De var eniga om att ett ja till euron skulle vara ett allvarligt misstag. Ett axplock presenteras nedan.
Problem förutsågs när det gäller att hålla nere arbetslösheten, kontrollera prisnivån och växelkursen liksom att bibehålla den nationella kontrollen över välfärdsstaten.

* Drastiska nedskärningar i välfärdsstaten Europeiska institutioner försöker redan få mer kontroll över medlemsländernas ekonomier, hävdar Jesper Jespersen, professor vid Roskilde universitet. I april sade t ex
den Europeiska Centralbanken att den vill ha drastiska nerskärningar i välfärdsstaten.

* Svensk ekonomi växer snabbare Under det senaste decenniet har den svenska ekonomin vuxit 25 procent snabbare än
euro-zonen och det vore en dumhet att lägga om Sveriges ekonomisk politik, påpekade James Foreman-Peck, nu professor vid Cardiff Business School och dessförinnan rådgivare till den nuvarande brittiska finansministern.

* Euron kan bryta samman Det är bättre att låta ekonomiska institutioner, som centralbanker, valutor och välfärdssystem konkurrera i stället för att låtsas som om kulturella skillnader och
nationsgränser inte existerar. Euron kommer att bryta samman, menade Arjo Klamer, professor vid Erasmusuniversitetet i Rotterdam.

* Omöjligt att anpassa penningpolitiken i euro-zonen Den svenska riksbankens penningpolitik har varit utmärkt och väl anpassad till den
svenska ekonomins situation, sa James Forder, doktor vid universitetet i Oxford. I euro-
zonen är det omöjligt att anpassa penningpolitiken till de skilda förhållandena i Europa.

Höja och sänka momsen allt efter behov? Om man röstar Ja och tar bort möjligheten att reglera penningpolitiken hur skall man då reglera svensk ekonomi? Buffertfonderna tycks vara utagerade och den som på allvar tror att man kan använda varierande momssatser i stället för varierande räntesatser verkar inte seriös. Eftersom inget alternativt regleringssystem presenterats av Ja-sidan framstår en anslutning till euro-zonen som oerhört riskabel dels för ekonomisk stagnation i Sverige och dels för ökad makt allt längre bort från folket utan demokratisk insyn.

Eva Goës Miljöpartiet, Härnösand


FFFFFFFFFF lettuce

Ekologiska fotavtryck

Gränsen för hållbar konsumtion är 1,8 hektar odlingsbar jord per person. En nordamerikan förbrukar 9,2 ha.
En Europé förbrukar 5,1 ha. Aisater och afrikaner 1,3 ha.

Först när det sista trädet huggits ner,
efter att den sista floden förgiftats,
efter att den sista fisken fångats,
först då kommer ni att inse att
pengar inte kan ätas !

Cree indianskt ordspråk


FFFFFFFF

Denna sida tillkom ursprungligen 2003-08-04


Denna sida uppdateras av Blått & Grönt
E-mail-kommentarer till
Blått & Grönt

Upp


ff