Det är bråttom - men inte för sent!
 Eva Goës hemsida

 INNEHÅLL

 Nyheter


 Uppdaterad
2011-04-10

Bild

FF


ALKOHOLEN OCH EU

Vi närmar oss Kristi Himmelsfärdsdag och Folknykterhetens dag. Med anledning av den vill jag aktualisera alkoholens flöde inöver våra gränser. Folkpartisterna är de mest EU-positiva och varmaste anhängarna av varors fria rörlighet. Samtidigt har folkpartiet en lång tradition av kamp för nyktert leverne. Jag skulle därför vilja ha besked om Solveigs Hellquists och folkpartiets konkreta åtgärder mot den starkt ökande alkoholkonsumtionen i vårt land. Solveig Hellquist är riksdagsledamot för folkpartiet, engagerad i EU-debatten och med djupt engagemang i sociala frågor, så därför vänder jag mig till henne.

Totalkonsumtionsmodellen för alkohol är ju helt accepterad av Världshälsoorganisationen (WHO) och forskarvärlden. Den innebär att lägre priser och ökad tillgänglighet resulterar i ökade skador. Accepterar folkpartiet modellen? Inom miljöpartiet anser vi att de gamla införselreglerna ska återinföras. Vi vill även behålla de höga svenska alkoholskatterna. Vilken konkret linje driver folkpartiet ifråga om införselregler och alkoholskatter?

Den historiska bakgrunden är välkänd. Vid mitten av 1800-talet var alkoholkonsumtionen rekordhög. Nykterhetsrörelsen, frikyrkorörelsen och arbetarrörelsen tillkom. En uppstramning skedde fram till andra världskriget då konsumtionen låg kring 4 liter 100-procentig alkohol per person och år. En viss ökning skedde sedan fram till 1990-talet då konsumtionen var cirka 6 liter. I landstingsdebatten inför EU-inträdet 1995 varnade jag för att den svenska restriktiva alkohollinjen skulle falla ihop vid EU-medlemskap. Socialdemokrater och liberaler intygade att vårt land skulle få behålla sin restriktiva linje.

Idag har vi facit. Alkoholkonsumtionen har nu passerat 10 liter per person och år. Sundsvalls Tidning konstaterar i sin ledare 12 maj att vi inom miljöpartiet fick helt rätt. Ett stort tack för detta senkomna erkännande! De skriver att "den svenska alkoholpolitiken nu står vid avgrundens brant". Ledarskribenten kan rentav tänka sig en reträtt och höja den svenska alkoholskatten!

Det socialdemokratiska landstingsrådet Eva Söderberg drev på 1990-talet igenom beslut om att alkoholkonsumtionen i vårt län skulle minska med 30 procent, alltså mer än WHO:s mål om minskning med 25 procent till år 2000. Idag har alla glömt landstingets vackra mål! Idag flödar billig alkohol över gränserna in i vårt land. Finansministern vill sänka alkoholskatten. Enligt landstingets folkhälsobokslut 2003 använder nu fler flickor i årskurs 9 i länet alkohol än sina jämnåriga pojkar. En dramatisk ökning har t ex skett av intagna alkoholförgiftade ungdomar vid barnkliniken i Sundsvall från 10 fall år 1990 till 57 fall år 2003. Snittåldern var 14 år. Landstingets kostnader för levercirros och andra alkoholrelaterade skador kommer att öka drastiskt närmaste decennierna.

EU:s beslutande organ har aldrig accepterat att alkoholen har en socialpolitisk dimension. Det är därför man ger 9 miljarder om året som stöd till vinbranschen. Vi vill stoppa dessa subventioner. Inom miljöpartiet anser vi självklart att varors fria flöde inte får leda till stark försämring av folkhälsan. Varor ska inte ha företräde före människor och deras hälsa. Sverige har just nu en unik chans, som inte återkommer, för att få någon form av undantag för att behålla eller få tillbaka en svensk alkoholpolitik. Vilka konkreta redskap har folkpartiet och Solveig Hellquist i riksdag och EU-parlament för att hindra att fler och fler svenskar faller över "avgrundens brant".

Eva Goës
Kandidat till EU-parlamentet
Miljöpartiet


FFFFFFFFFF lettuce

Ekologiska fotavtryck

Gränsen för hållbar konsumtion är 1,8 hektar odlingsbar jord per person. En nordamerikan förbrukar 9,2 ha.
En Europé förbrukar 5,1 ha. Aisater och afrikaner 1,3 ha.

Först när det sista trädet huggits ner,
efter att den sista floden förgiftats,
efter att den sista fisken fångats,
först då kommer ni att inse att
pengar inte kan ätas !

Cree indianskt ordspråk


FFFFFFFF

Denna sida tillkom ursprungligen 2004-05-17


Denna sida uppdateras av Blått & Grönt
E-mail-kommentarer till
Blått & Grönt

Upp


ff