Det är bråttom - men inte för sent!
 Eva Goës hemsida

 INNEHÅLL

 Nyheter


 Uppdaterad
2011-04-10

Bild

FF


EU-grundlagen - ska vi bry oss?

Inför EMU-omröstningen genomförde stora delar av det svenska folket ett jättelikt folkbildningsarbete och resultatet blev att många förstod att EMU var och är ett tveksamt projekt och sa NEJ. Det står fullkomligt klart för mig att om svenska folket fick ta del av förslaget till ny konstitution för EU, skulle svenska folket återigen säga nej, men det vågar inte de EU-positiva riksdagspartierna riskera. Jag tycker det är fegt och odemokratiskt att inte låta svenska folket ta ställning till en grundlag, som är mycket viktig och därtill inkluderar att vi är med i EMU! Förslaget till konstitution innehåller nämligen en gemensam valuta, lika med euron. Trots att vi har sagt nej till i EMU i Sverige och inte begärt något undantag, så försöker regeringen lura svenska folket bakvägen genom att anta denna nya grundlag, som dessutom gör att EG-rätt går före nationell rätt!

Några dagar efter valet träffas Göran Persson och de andra statsöverhuvudena vid ett toppmöte för att förhandla om hur EU:s grundlag skall se ut. Framtidskonventet, som bestått av 105 ordinarie delegater med en medelålder av nästan 70 år och endast 17 % kvinnor (inga kritiker) har konstruerat ett förslag som lades på is den 13 december 2003. De har filat i flera år på innehållet och förslaget till konstitution har vuxit och vuxit och har mer och mer kommit att likna ett lapptäcke. Inte alls som syftet var att bli ett tydligt, enkelt och förståeligt dokument.

Amerikas grundlag (konstitution) omfattar några få paragrafer i sitt ursprung och har därefter fått en del tillägg (Amendments) - men grunden var enkel att ta ställning till. Den är höjden av enkelhet jämfört med det nya förslaget till EU-grundlag, som innehåller ca 300 sidor i den "folkliga" upplagan. (Antal EU-lagar återfinns på 97 000 sidor idag.)

Som väl är kommer minst åtta av EU:s tjugofem nationer att folkomrösta om konstitutionen. Vi får väl hoppas att åtminstone någon nation säger NEJ till denna luddiga grundlag. Kan detta innebära uteslutning ur EU? Ingen vet ju egentligen vad ett NEJ till konstitutionen betyder. Nyligen skrev den franska tidningen Le Monde att Tyskland och Frankrike förbereder ett förslag så att konstitutionen skulle kunna godkännas om 20 av 25 nationer säger ja. Detta skulle vara ett jättelikt avsteg från koncensusprincipen - att alla skall vara överens innan man fattar beslut.

Frågan är - ska vi bry oss om EU:s konstitution? Svaret är: Vi måste! Och vi måste kräva en folkomröstning. Vi svenskar kommer efter folkbildning med säkerhet att säga NEJ! Annars riskerar Sverige att bli ett utkantslän, där EU beslutar om en gemensam handelspolitik, en gemensam utrikespolitik, en gemensam försvarspolitik, en gemensam president och en gemensam valuta, en gemensam idrottspolitik, en gemensam……, en gemensam….. . Konstitutionen innebär också att all denna gemensamma politik kommer att vila på en kapitalistisk, mörkblå, planekonomisk ideologi som gör de rika rikare och de fattiga fattigare både i Europa och i tredje världen. Detta kommer att inträffa oavsett om man röstar in socialdemokratiska eller moderata ja-sägare i parlamentet. Rösta därför garanterat EU-kritiskt! Rösta grönt!

Eva Goës (mp)
Kritisk EU-kandidat


FFFFFFFFFF lettuce

Ekologiska fotavtryck

Gränsen för hållbar konsumtion är 1,8 hektar odlingsbar jord per person. En nordamerikan förbrukar 9,2 ha.
En Europé förbrukar 5,1 ha. Aisater och afrikaner 1,3 ha.

Först när det sista trädet huggits ner,
efter att den sista floden förgiftats,
efter att den sista fisken fångats,
först då kommer ni att inse att
pengar inte kan ätas !

Cree indianskt ordspråk


FFFFFFFF

Denna sida tillkom ursprungligen 2004-06-01


Denna sida uppdateras av Blått & Grönt
E-mail-kommentarer till
Blått & Grönt

Upp


ff