Det är bråttom - men inte för sent!
 Eva Goës hemsida

 INNEHÅLL

 Nyheter


 Uppdaterad
2011-04-10

Bild

FF


Fråga till landstingsrådet Ewa Söderberg

om miljökrav på läkemedel

Stockholms läns landsting utvecklar hållbar sjukvård genom att införa miljökrav på alla läkemedel. Både läkare och patienter ska få veta vilka mediciner som är bäst ur miljösynpunkt.

Läkemedel är omistliga i modern sjukvård. Många läkemedel är direkt livräddande, andra lindrar symtom eller underlättar den dagliga tillvaron för drabbade patienter. Medaljens baksida är att många läkemedel, efter utsöndring till toaletter och avlopp, når reningsverken och därifrån vattendrag, sjöar och kustnära havsområden. Läkemedel är kemiskt stabila och många försvinner endast långsamt ur miljön. Vi ser redan negativa effekter av läkemedelsutsläppen. Fungerande åtgärder mot problemet har hittills saknats.

Stockholms läns landsting har nyligen beslutat att införa miljömärkning av alla läkemedel. Ett första steg tas redan i årets upphandling av hormonläkemedel och antibiotika till sjukhusen. Alla läkemedelsföretag som vill sälja sina produkter till landstinget måste ange hur lång tid det tar för varje enskilt läkemedel att försvinna ur miljön, hur giftigt det är för vattenlevande organismer osv. Med denna miljödeklaration från producenten gör sedan landstinget en utvärdering som i bästa fall resulterar i en positiv bedömning.

Denna bedömning tas in i "Kloka listan" som en markering för läkare och patient att medlet har liten miljöpåverkan. Men om utvärderingen utfaller negativt blir det ingen miljömarkering, och både läkare och patient kan se att detta läkemedel har ogynnsam inverkan på miljön.

Förhoppningen är att märkningen successivt ska leda läkare och sköterskor att skriva ut så miljöanpassat som möjligt. Självklart ska alltid patientnyttan sättas främst, det vill säga patienten ska alltid ha den medicin som ger bäst effekt i en given situation. Men då det finns likvärdiga alternativ ska det vara möjligt att göra ett miljöanpassat val. Tanken är att alla läkemedel ska finnas kvar, men att miljömärkningen successivt ska leda till en minskad förbrukning av de medel som är miljöbelastande, till förmån för de miljömärkta. Det är inte bara vårdpersonalen som är miljömedveten; vi tror att många patienter aktivt kommer att föreslå att få läkemedel som är miljömärkta.

Kunskapen om läkemedlens miljöeffekter har växt snabbt det senaste decenniet. Men det har funnits ett stort informationsgap mellan forskarvärlden och den dagliga sjukvården. Vårdpersonal som önskat göra miljöanpassade förskrivningar har helt enkelt inte kunnat, i brist på information. Nu avhjälper vi den bristen genom att ge dem ett vetenskapligt korrekt men enkelt och lättillgängligt underlag: miljömärkningen.

Att minska utsläpp av läkemedelsrester i miljön borde vara ett av landstingets övergripande miljömål. För att ge förskrivare (läkare och sköterskor) och patienter möjlighet att göra ett miljömedvetet läkemedelsval, där flera medicinskt likvärdiga läkemedel med olika miljöpåverkan finns att välja på, bör landstinget välja miljöklassificerade läkemedel, t ex för infektionsläkemedel - antibiotika och virushämmare.
Stockholms läns landsting miljöklassificering har baserats på det system som används för bedömning av kemiska produkters miljöfarlighet (KIFS 1994:12). Läkemedelsföretagen har ombetts att lämna uppgifter som skall ligga till grund för bedömningen. Tre variabler bedöms: ekotoxicitet, persistens och bioackumulation, enligt en poängskala (0 -3). Om ett läkemedel får 0 -3 poäng bedöms dess miljöpåverkan vara ringa eller måttlig, medan ett läkemedel som får 4-9 poäng bedöms utgöra en större miljörisk.
Av de 22 bedömda läkemedlen hade tolv måttlig, hög eller mycket hög ekotoxicitet. Två var bioackumulerande och 20 var persistenta. Totalt fick tolv läkemedel 0-3 poäng,medan tio fick 4-9 poäng. Läkemedel som fått 0-3 poäng kommer att få en särskild markering i elektroniska och andra informationsmedier för läkemedel, för att markera att de bedöms ha ringa eller måttlig miljöpåverkan. De läkemedel som i bedömningen fick 0-3 poäng var: Bensylpenicillin Astra Claforan Epivi
Eusaprim Zeffix Meronem
Relenza Rocephalin Zovirax
Zinacef Zovirax infusion Zinnat

Stockholms läns landsting lyckades förra året genom intensiv lobbying i Bryssel få igenom ett förslag att EU-kommissionen bör miljömärka alla läkemedel.

Min fråga lyder: Ämnar landstinget i Västernorrland följa exemplet från Stockholms läns landsting angående miljökrav på läkemedel?

Eva Goës
Miljöpartiet de Gröna


FFFFFFFFFF lettuce

Ekologiska fotavtryck

Gränsen för hållbar konsumtion är 1,8 hektar odlingsbar jord per person. En nordamerikan förbrukar 9,2 ha.
En Europé förbrukar 5,1 ha. Aisater och afrikaner 1,3 ha.

Först när det sista trädet huggits ner,
efter att den sista floden förgiftats,
efter att den sista fisken fångats,
först då kommer ni att inse att
pengar inte kan ätas !

Cree indianskt ordspråk


FFFFFFFF

Denna sida tillkom ursprungligen 2004-10-19


Denna sida uppdateras av Blått & Grönt
E-mail-kommentarer till
Blått & Grönt

Upp


ff