Det är bråttom - men inte för sent!
 Eva Goës hemsida

 INNEHÅLL

 Nyheter


 Uppdaterad
2011-04-10

Bild

FF


Torsvik - ett strategiskt vägval

Jag tror att härnösandsborna vill vara med i utvecklingen av Härnösands stad, där Kronholmen med stadsdelen Torsvik utgör stadens ansikte utåt och innebär ett strategiskt vägval för vår kommun.

Jag anser att det är ordförandes (i stadsbyggnadsnämnden) skyldighet liksom kommunfullmäktigeledamöternas att ha läst lagar, ha tagit hänsyn till remissyttrande från myndigheter som Länsstyrelsen, Miljökontoret och Vägverket m fl och ha läst och jämfört satsningarna med översiktsplanen - innan beslut tas om en stor exploatering av en stadsdel som Torsvik.

Glöm inte Domusetableringarna runt om i landet. Alla centrum såg likadana ut. Ska SBN lyda exploatörerna, när de ställer krav på en logistik på deras villkor och för att få billigast möjligt byggnation? Ska likformade butikskomplex utan hänsyn till omgivingens kultur- och naturmiljö godtas?

I Länsstyrelsens och Miljökontorets remissyttrande, betonar man ett tidigt samråd – s.k. strategisk miljöbedömning. Denna lag är ny och ska tillämpas vid byggnation av köpcentrum, stora trafikleder osv.
Denna innebär att tjänstemän från miljö- och plankontor, olika berörda organisationer i samhället och folk i gemen ska få komma till tals i ett tidigt skede. Medborgarperspektivet betonas.

Strategisk miljöbedömning – SMB - behövs Strategisk miljöbedömning är miljöbedömning inför ett strategiskt beslut om t.ex. en plan eller ett program. SMB fokuserar framför allt på frågorna om och var en verksamhet eller förändring kan ske, medan miljökonsekvensbedömning på projektnivån mer handlar om hur detta kan göras. SMB bidrar till att identifiera strategiska vägval, avslöja målkonflikter och värdera måluppfyllelse. Den syftar också till att öka miljöengagemanget, lyfta fram oönskade effekter, belysa alternativ, ifrågasätta mål etc., och på så sätt förbättra underlaget inför beslut. För att miljöbedömningen ska få en meningsfull roll under beslutsprocessen krävs att bedömningarna görs integrerat och startar så tidigt som möjligt i processen, så det finns möjlighet att modifiera inriktningen utifrån de resultat som kommer fram.

En beskrivning av SMB-processen kan innehålla följande moment: 1 Kartläggning av utgångsläget
2 Identifiering av målsättningar, problem och behov 3 Avgränsning av vad som ska ingå i miljöbedömningen 4 Alternativa inriktningar och lösningar som belyser strategiska vägval 5 Analys av alternativens miljöeffekter, eventuellt med indikatorer 6 Värdering i samråd utifrån miljömål och berörda intressen 7 Identifiering av kvarstående frågor och osäkerheter 8 Slutsatser för att möjliggöra en samlad bedömning inför beslut 9 Uppföljning av beslutets miljökonsekvenser

Handelsutredning behövs
Jag anser liksom Länsstyrelsen att en handelsutredning för att se påverkan på centrumhandeln borde göras. Det räcker inte med att Kreditintressenter AB presenterar statistik om hur vi handlar idag och utifrån detta drar slutsatsen att det blir ett positivt uppsving för Härnösand utan hänsyn tagen till vilka konsekvenser det får för de redan etablerade butikerna. För övrigt har två av redan etablerade företag intresse av att flytta till Torsvik, vilket innebär att ingen ny affärsverksamhet tillkommer i dessa fall.

Detta är endast några synpunkter på debatten om Torsvik. Jag bromsar inte utan tar reda på fakta och tar hänsyn till de lagar som finns!

Eva Goës


FFFFFFFFFF lettuce

Ekologiska fotavtryck

Gränsen för hållbar konsumtion är 1,8 hektar odlingsbar jord per person. En nordamerikan förbrukar 9,2 ha.
En Europé förbrukar 5,1 ha. Aisater och afrikaner 1,3 ha.

Först när det sista trädet huggits ner,
efter att den sista floden förgiftats,
efter att den sista fisken fångats,
först då kommer ni att inse att
pengar inte kan ätas !

Cree indianskt ordspråk


FFFFFFFF

Denna sida tillkom ursprungligen 2005-04-10


Denna sida uppdateras av Blått & Grönt
E-mail-kommentarer till
Blått & Grönt

Upp


ff